Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Érd / Látnivalók / Vallási épületek / Újfalusi Jézus Szíve templom

Újfalusi Jézus Szíve templom Érd

2030 Érd, Karolina utca 1

Újfalusi Jézus Szíve templom képek

  • Jézus szíve templom - Újfalusi Jézus Szíve templom
  • Az Újfalusi templom rózsaablaka - Újfalusi Jézus Szíve templom
Email cím [Email címet mutat...]
Telefonszám [Számot mutat..]
Skype hermasz195807
Webcím http://www.erdujvaros.hu

Újfalusi Jézus Szíve templom információk

Újfalusi hívek

Újfalu kiépülésének történetében a természeti környezet játszott szerepet. A település természetes keleti határvonala a Duna, mely gyakran kilépve medréből özönvízként árasztotta el az ősi település házait. Ez történt 1838. márciusában is, amikor a jeges ár váratlanul zúdult a településre, és Ófalu jelentős részét elpusztította. Ezek után a magasabban fekvő részeken a telkesek és zsellérek részére házhelyeket osztottak ki. Így fejlődött ki egy új településrész, melyet Újfalunak neveztek el.
 
Ekkor  még csak egy temploma volt Érdnek: az ófalusi templom. Az újfalui hívek a nagy távolság ellenére is buzgón járnak az ősi templomba szentmisére. Fokozatosan kialakul az igény hogy egy saját templomot kapjanak. Kudó József Érd akkori plébánosa 1923-ban kért először engedélyt, hogy Újfaluban az iskolában misézhessen.
 
Ezt meg is kapja, s ettől fogva itt is van szentmise, így a híveknek nem kell távoli Ófaluba járniuk. Egyidejűleg felvetődik az a gondolat, hogy az ófalusi templom helyett új templomot építhessenek mivel a lelki igény megnövekedett ezen a településrészen is.

Templomépítés

A templom építési tervét az Érden letelepedett jezsuiták is szorgalmazzák. Megalakult a Kápolna Egyesület az építés végett. A jezsuita páterek névleg nem vehettek részt az egyesület munkájában, csak a lelkesedés felébresztése és fenntartása volt a munkájuk. Az építést Magyar István világi elnök irányítja. Az OFB-tól (Országos Földrendező Bizottság) kapnak templomtelket, melyen megkezdhetik az építkezést 1927-ben. Ebben az évben engedélyt kér Kudó József, hogy a templom telkén jó időben tábori szentmisét mondhasson. Mivel a telek nagy volt és az építkezés a telek másik végén zajlott így misét lehetett tartani.
 
A templom építési tervét Bánszky Mihály budapesti építész készítette és ő volt a kivitelező is. Az építésre a költségek egyrészt az itt lakó hívek adománya fedezte, másrészről igen nehéz és áldozatos munkával pár hivő az országot járva adományokat gyűjtött a templom építésének javára. Az egyik áldozatos lélek özv. Szilágyi Mihályné volt aki a templom későbbi sekrestyése lett és élete végéig odaadással szolgálta a templomot.
 
Az építkezés jó ütemben zajlott, de még 40000 pengő tartozás volt hátra, és ezt valahonnan elő kellett teremteni. A hívek adományából 8000 pengőt írtak le az adóság kifizetésére, de még ez az összeg kevés volt a költségek fedezésére, még mindig tetemes összeget kellet rendezni az egyházközösségnek.
 
Ebben az időben folytak a parcellázások a település más részein. Davidovics igazgató aki a parcellázást vezette, egy értékes telket adott a templom megsegítésére 16000 pengő értékben. A még hiányzó pénzösszeget 16000 pengőt az egyházközösség pénztárából, a kegyúri váltságföldek jövedelméből sikerült rendezni.
A templomot 1929. május 29-én Shvoy Lajos megyéspüspök Úr egyszerű benetdictioval megáldotta. A templomot Jézus Szentséges Szíve tiszteletére építették.

Egyházközösség

1945 és 1948 között sorra alakultak az egyházközösségen belül a különböző egyesületek. A Jézus Szíve Szövetség volt az egyházközösség életének fő mozgatórugója. Az imádságos élet kialakítása, a templom gondozása, takarítása az ő munkájuk volt. Szedték az egyházi adót a tatarozási munkákhoz, a gyűjtést ők maguk végezték.
 
Az Oltáregyesület tagjai az egyházi ruhák mosását és gondozását végezték. A templomdíszítéshez a virágok előteremtése is az ő feladatuk volt. Megalakúlt az iskolában Szívgárda egyesület. Vezetője a mindenkori hitoktató volt és közülük kerültek ki a ministráns gárda tagjai.
 
Az Énekkar egyik büszkesége volt az egyházközösségnek, amely 1946-ban alakult Cserna József karnagy vezetésével. Nagyobb ünnepekre, kiemelkedő egyházi eseményen való szereplés végett jöttek össze, de rendszeres munkát nem végeztek. Katolikus Kör is működött, akik nagy áldozattal építették meg a front alatt székházukat.
 
Néhány éven át, az államosításig egyházközösség életének központja volt. A lányok összetartására alakult a Kongregáció melyet a Keresztes Nővérek irányítottak. A férfiak összefogását szolgálta a Credo Egyesület. Az énekkart kivéve (ami a mai napig működik) egyesületek az államosítások idején feloszlottak.
 
A településen 1945-ig több helyen is megalakulnak az új egyházközösségek. Ezért a megyés főpásztor régi plébánia székhelyét, ami eddig az ófalusi templom volt, áthelyezik helyrajzi okokból Érd-Újfaluba. Ettől fogva 1962-ig Kudó József a templom plébánosa.
 
Az egyházközösségnek a megalakuláskor plébánia épülete még nem volt. Kudó József a saját tulajdonát képező házba (ami a templomtól nem messze volt) adott helyet minden ellenszolgáltatás nélkül a plébánia hivatalnak 1965-ig. 1962-től, amikor Langhammer János kerül ide plébánosnak neki is biztosít egy szobát lakásul.

Plébánia

Régi nagy vágy volt, hogy a plébániai lak megépüljön, de erre anyagiak hiányában nem volt lehetőség. Később még az építkezési engedély megszerzése is nehézségekbe ütközött. A egyházközösség elhatározta, hogy a templomtelken építi fel a plébániai lakot. A plébánia építését 1964 novemberében kezdték és rá egy évre beköltözhető állapotban volt.
 
1999-ben, a templom felszentelésének 70. évfordulójának méltó megünneplésére a templom külső és belső felújításon esett át az egyházközösség nagylelkű híveinek köszönhetően.


Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Érden

Barokk kőkereszt

A ma Érden a Kinga utcában található barokk kőkereszt több mint 200 éves múltról mes

Harangjáték

A 12 haragból álló harangjáték 45 különböző dalt játszik.

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 22

PÉNTEK ESTI CLASSIC BEAT BAND BULI A TÖRIBEN
2021. október 22. 18:00-22:00 PÉNTEK ESTI CLASSIC BEAT BAND BULI A TÖRIBEN
Budapest

Okt 22

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Okt 22

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Termál Hotel Liget Érd

Miért utazna 130 km-t, ha 25 km-re is megtalálja ugyanazt? Budapesttől 25 km-re csend...

2 Romantika Hotel Érd

Szeretettel várja Önt és kedves családját, Budapest centrumától 18 km-re, a 7-es főútv...

3 Centrál Borház Étterem és Panzió Érd

Kedves Vendégünk! Igényesen kialakított vendéglőnk és fedett teraszunk minden igényt...

Shopping a közelben

1 Óperencia Bíró András Könyváruház

"A jó könyvet a gyermekek kezükbe veszik, az ifjak olvassák, a férfiak értik s az öregek...

2 Szent Klára Patika

Nyitva tartás: H-P: 7.30-20.00 Ügyelet: kedd éjjel

3 Központi Gyógyszertár

Nyitva tartás: H-Szo: 7-20 Ügyelet: P-Szo: 20-08 V: Zárva

MegosztomLátnivaló kereső Érd

Partnereink
Facebook