Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Érd / Látnivalók / Múzeum / Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum képek

  • A Magyar Földrajzi Múzeum épülete - Magyar Földrajzi Múzeum
  • A Magyar Földrajzi Múzeum timpanonja - Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum információk

Elhelyezkedése

A város központjában található az egykori híres "Pelikánnak" nevezett vendégfogadó, majd később Wimpffen-kúria klasszicista stílusjegyeket viselő épületegyüttese, melynek sem pontos építési ideje, sem tervezője nem ismert, csak feltételezések vannak az építészeti formajegyek alapján, hogy talán Hild József alkotása lehet.

Az épület története

A Budáról Székesfehérvár felé vezető forgalmas országút mellé 1820 és 40 között építették fel a vendégfogadó főépületét és a különálló kiszolgáló épületszárnyakat, a két istállóként működő oldalszárnyat és a középen elhelyezkedő kocsiszínt.
1910-től néhány évig tiszttartók lakták, majd 1923-tól a Szent István Polgári Fiúiskola működött az épületben. 1942-ben a Községi Elöljáróság költözött Ófaluból a kúriába.
A XIX. század végén az Alsó utcai, majd a XX. század elején Felső utcai oldalszárny, eredetileg istálló, épületeit átalakitották polgári lakóépületté. A főépület 1979-ig Tanácsházaként szolgált, majd annak folyamatos kiköltözése után "1983-tól a Magyar Földrajzi Múzeum lelt otthonra az öreg falak között." 

A Magyar Földrajzi Múzeum

Az 1983 októberében megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőművészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele. Állandó kiállításaik mellett évente 2-3 időszaki kiállítással is várják a látogatókat.
A kiállítások, szervezett tárlatvezetések mellett nagy hangsúlyt helyeznek a helybeli általános- és középiskolákkal való kapcsolatra. Gyakoriak a múzeumi órák, foglalkozások, feladatmegoldással egybekötött vetélkedők, szakkörök, autóbuszos kirándulások. Nyári táboraik során a környezetvédelmi tudatformálás az elsődleges céljuk. A földrajzot oktató pedagógusokkal történő kapcsolattartás rendszeres formája az előadással egybekötött szakmai továbbképzés.
A múzeum szervezi az érdi gimnáziumba kihelyezett ifjúsági kört, melynek rangos előadói egyetemi oktatók, kutatók. A felnőtt érdeklődők számára a Múzeumbarát Körben havonta tartott előadások jelentenek vonzerőt.
Könyvtáruk 9000 kötettel várja a kutatókat, diákokat melyek a legjelentősebb magyar utazók munkáit, földrajztankönyveket illetve útleírásokat gyűjtötte össze. A helyben használható könyvtár számos darabját adományozás útján kapta az intézmény.
A közművelődési munka fontos része a sajtóval, rádióval, televízióval való kapcsolattartás. Évente 2-3 rádió- vagy televíziós műsort sugároznak a múzeumról, s több tudományos, ismeretterjesztő film szakanyaga készült az intézményben. 
 

Forrás:  Foldrajzimuzeum.huFizetett hirdetés

Még több Látnivaló Érden

Logó
Napház Galéria és Csuka Zoltán Emlékszoba

Érd város neves művészének Csuka Zoltánnak az egykori lakóházában található a Napheg......

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Aug 15

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Aug 15

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Érd

Partnereink
Facebook