Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Érd / Látnivalók / Múzeum / Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum képek

  • A Magyar Földrajzi Múzeum épülete - Magyar Földrajzi Múzeum
  • A Magyar Földrajzi Múzeum timpanonja - Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum információk

Elhelyezkedése

A város központjában található az egykori híres "Pelikánnak" nevezett vendégfogadó, majd később Wimpffen-kúria klasszicista stílusjegyeket viselő épületegyüttese, melynek sem pontos építési ideje, sem tervezője nem ismert, csak feltételezések vannak az építészeti formajegyek alapján, hogy talán Hild József alkotása lehet.

Az épület története

A Budáról Székesfehérvár felé vezető forgalmas országút mellé 1820 és 40 között építették fel a vendégfogadó főépületét és a különálló kiszolgáló épületszárnyakat, a két istállóként működő oldalszárnyat és a középen elhelyezkedő kocsiszínt.
1910-től néhány évig tiszttartók lakták, majd 1923-tól a Szent István Polgári Fiúiskola működött az épületben. 1942-ben a Községi Elöljáróság költözött Ófaluból a kúriába.
A XIX. század végén az Alsó utcai, majd a XX. század elején Felső utcai oldalszárny, eredetileg istálló, épületeit átalakitották polgári lakóépületté. A főépület 1979-ig Tanácsházaként szolgált, majd annak folyamatos kiköltözése után "1983-tól a Magyar Földrajzi Múzeum lelt otthonra az öreg falak között." 

A Magyar Földrajzi Múzeum

Az 1983 októberében megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőművészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele. Állandó kiállításaik mellett évente 2-3 időszaki kiállítással is várják a látogatókat.
A kiállítások, szervezett tárlatvezetések mellett nagy hangsúlyt helyeznek a helybeli általános- és középiskolákkal való kapcsolatra. Gyakoriak a múzeumi órák, foglalkozások, feladatmegoldással egybekötött vetélkedők, szakkörök, autóbuszos kirándulások. Nyári táboraik során a környezetvédelmi tudatformálás az elsődleges céljuk. A földrajzot oktató pedagógusokkal történő kapcsolattartás rendszeres formája az előadással egybekötött szakmai továbbképzés.
A múzeum szervezi az érdi gimnáziumba kihelyezett ifjúsági kört, melynek rangos előadói egyetemi oktatók, kutatók. A felnőtt érdeklődők számára a Múzeumbarát Körben havonta tartott előadások jelentenek vonzerőt.
Könyvtáruk 9000 kötettel várja a kutatókat, diákokat melyek a legjelentősebb magyar utazók munkáit, földrajztankönyveket illetve útleírásokat gyűjtötte össze. A helyben használható könyvtár számos darabját adományozás útján kapta az intézmény.
A közművelődési munka fontos része a sajtóval, rádióval, televízióval való kapcsolattartás. Évente 2-3 rádió- vagy televíziós műsort sugároznak a múzeumról, s több tudományos, ismeretterjesztő film szakanyaga készült az intézményben. 
 

Forrás:  Foldrajzimuzeum.huFizetett hirdetés

Még több Látnivaló Érden

Logó
Napház Galéria és Csuka Zoltán Emlékszoba

Érd város neves művészének Csuka Zoltánnak az egykori lakóházában található a Napheg......

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 09

Diótörő
A Diótörő meséjét –Csajkovszkij csodálatos balettja révén– mindenki ismeri. A Nektár Színház ol...
Budapest

Dec 09

Klasszikus filmvígjátékok egy csésze tea mellett - Szent Péter esernyője (1958)
A Csili filmmúzeuma klasszikus magyar vígjátékokat és egy jó beszélgetést, nosztalgiázást kínál...
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Érd

Partnereink
Facebook