Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Érd / Látnivalók / Vallási épületek / Újfalusi Jézus Szíve templom

Újfalusi Jézus Szíve templom Érd

2030 Érd, Karolina utca 1

Újfalusi Jézus Szíve templom képek

  • Jézus szíve templom - Újfalusi Jézus Szíve templom
  • Az Újfalusi templom rózsaablaka - Újfalusi Jézus Szíve templom
Email cím [Email címet mutat...]
Telefonszám [Számot mutat..]
Skype hermasz195807
Webcím http://www.erdujvaros.hu

Újfalusi Jézus Szíve templom információk

Újfalusi hívek

Újfalu kiépülésének történetében a természeti környezet játszott szerepet. A település természetes keleti határvonala a Duna, mely gyakran kilépve medréből özönvízként árasztotta el az ősi település házait. Ez történt 1838. márciusában is, amikor a jeges ár váratlanul zúdult a településre, és Ófalu jelentős részét elpusztította. Ezek után a magasabban fekvő részeken a telkesek és zsellérek részére házhelyeket osztottak ki. Így fejlődött ki egy új településrész, melyet Újfalunak neveztek el.
 
Ekkor  még csak egy temploma volt Érdnek: az ófalusi templom. Az újfalui hívek a nagy távolság ellenére is buzgón járnak az ősi templomba szentmisére. Fokozatosan kialakul az igény hogy egy saját templomot kapjanak. Kudó József Érd akkori plébánosa 1923-ban kért először engedélyt, hogy Újfaluban az iskolában misézhessen.
 
Ezt meg is kapja, s ettől fogva itt is van szentmise, így a híveknek nem kell távoli Ófaluba járniuk. Egyidejűleg felvetődik az a gondolat, hogy az ófalusi templom helyett új templomot építhessenek mivel a lelki igény megnövekedett ezen a településrészen is.

Templomépítés

A templom építési tervét az Érden letelepedett jezsuiták is szorgalmazzák. Megalakult a Kápolna Egyesület az építés végett. A jezsuita páterek névleg nem vehettek részt az egyesület munkájában, csak a lelkesedés felébresztése és fenntartása volt a munkájuk. Az építést Magyar István világi elnök irányítja. Az OFB-tól (Országos Földrendező Bizottság) kapnak templomtelket, melyen megkezdhetik az építkezést 1927-ben. Ebben az évben engedélyt kér Kudó József, hogy a templom telkén jó időben tábori szentmisét mondhasson. Mivel a telek nagy volt és az építkezés a telek másik végén zajlott így misét lehetett tartani.
 
A templom építési tervét Bánszky Mihály budapesti építész készítette és ő volt a kivitelező is. Az építésre a költségek egyrészt az itt lakó hívek adománya fedezte, másrészről igen nehéz és áldozatos munkával pár hivő az országot járva adományokat gyűjtött a templom építésének javára. Az egyik áldozatos lélek özv. Szilágyi Mihályné volt aki a templom későbbi sekrestyése lett és élete végéig odaadással szolgálta a templomot.
 
Az építkezés jó ütemben zajlott, de még 40000 pengő tartozás volt hátra, és ezt valahonnan elő kellett teremteni. A hívek adományából 8000 pengőt írtak le az adóság kifizetésére, de még ez az összeg kevés volt a költségek fedezésére, még mindig tetemes összeget kellet rendezni az egyházközösségnek.
 
Ebben az időben folytak a parcellázások a település más részein. Davidovics igazgató aki a parcellázást vezette, egy értékes telket adott a templom megsegítésére 16000 pengő értékben. A még hiányzó pénzösszeget 16000 pengőt az egyházközösség pénztárából, a kegyúri váltságföldek jövedelméből sikerült rendezni.
A templomot 1929. május 29-én Shvoy Lajos megyéspüspök Úr egyszerű benetdictioval megáldotta. A templomot Jézus Szentséges Szíve tiszteletére építették.

Egyházközösség

1945 és 1948 között sorra alakultak az egyházközösségen belül a különböző egyesületek. A Jézus Szíve Szövetség volt az egyházközösség életének fő mozgatórugója. Az imádságos élet kialakítása, a templom gondozása, takarítása az ő munkájuk volt. Szedték az egyházi adót a tatarozási munkákhoz, a gyűjtést ők maguk végezték.
 
Az Oltáregyesület tagjai az egyházi ruhák mosását és gondozását végezték. A templomdíszítéshez a virágok előteremtése is az ő feladatuk volt. Megalakúlt az iskolában Szívgárda egyesület. Vezetője a mindenkori hitoktató volt és közülük kerültek ki a ministráns gárda tagjai.
 
Az Énekkar egyik büszkesége volt az egyházközösségnek, amely 1946-ban alakult Cserna József karnagy vezetésével. Nagyobb ünnepekre, kiemelkedő egyházi eseményen való szereplés végett jöttek össze, de rendszeres munkát nem végeztek. Katolikus Kör is működött, akik nagy áldozattal építették meg a front alatt székházukat.
 
Néhány éven át, az államosításig egyházközösség életének központja volt. A lányok összetartására alakult a Kongregáció melyet a Keresztes Nővérek irányítottak. A férfiak összefogását szolgálta a Credo Egyesület. Az énekkart kivéve (ami a mai napig működik) egyesületek az államosítások idején feloszlottak.
 
A településen 1945-ig több helyen is megalakulnak az új egyházközösségek. Ezért a megyés főpásztor régi plébánia székhelyét, ami eddig az ófalusi templom volt, áthelyezik helyrajzi okokból Érd-Újfaluba. Ettől fogva 1962-ig Kudó József a templom plébánosa.
 
Az egyházközösségnek a megalakuláskor plébánia épülete még nem volt. Kudó József a saját tulajdonát képező házba (ami a templomtól nem messze volt) adott helyet minden ellenszolgáltatás nélkül a plébánia hivatalnak 1965-ig. 1962-től, amikor Langhammer János kerül ide plébánosnak neki is biztosít egy szobát lakásul.

Plébánia

Régi nagy vágy volt, hogy a plébániai lak megépüljön, de erre anyagiak hiányában nem volt lehetőség. Később még az építkezési engedély megszerzése is nehézségekbe ütközött. A egyházközösség elhatározta, hogy a templomtelken építi fel a plébániai lakot. A plébánia építését 1964 novemberében kezdték és rá egy évre beköltözhető állapotban volt.
 
1999-ben, a templom felszentelésének 70. évfordulójának méltó megünneplésére a templom külső és belső felújításon esett át az egyházközösség nagylelkű híveinek köszönhetően.


Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Érden

Barokk kőkereszt

A ma Érden a Kinga utcában található barokk kőkereszt több mint 200 éves múltról mes

Harangjáték

A 12 haragból álló harangjáték 45 különböző dalt játszik.

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 08

XVI. Budapesti Oldtimer Show
16. alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Oldtimer Show.
Budapest

Aug 01

Budapesti sétahajó üdvözlő itallal
Gyönyörködj a kivilágított Budapesten egy hajóút során. Üdvözlőitallal várunk, ami ......
Budapest

Aug 01

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Budapesti sétahajó üdvözlő itallal

Gyönyörködj a kivilágított Budapesten egy hajóút során. Üdvözlőitallal várunk, ami ...

2 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Termál Hotel Liget Érd

Miért utazna 130 km-t, ha 25 km-re is megtalálja ugyanazt? Budapesttől 25 km-re csend...

2 Romantika Hotel Érd

Szeretettel várja Önt és kedves családját, Budapest centrumától 18 km-re, a 7-es főútv...

3 Centrál Borház Étterem és Panzió Érd

Kedves Vendégünk! Igényesen kialakított vendéglőnk és fedett teraszunk minden igényt...

Shopping a közelben

1 Óperencia Bíró András Könyváruház

"A jó könyvet a gyermekek kezükbe veszik, az ifjak olvassák, a férfiak értik s az öregek...

2 Szent Klára Patika

Nyitva tartás: H-P: 7.30-20.00 Ügyelet: kedd éjjel

3 Központi Gyógyszertár

Nyitva tartás: H-Szo: 7-20 Ügyelet: P-Szo: 20-08 V: Zárva

MegosztomLátnivaló kereső Érd

Partnereink
Facebook