Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Érd / Látnivalók / Kulturális intézmények / Csuka Zoltán Városi Könyvtár

Csuka Zoltán Városi Könyvtár Érd

2030 Érd, Hivatalnok utca 14

Csuka Zoltán Városi Könyvtár képek

  • Csuka Zoltán felnőtt és gyermekkönyvtár - Csuka Zoltán Városi Könyvtár

Csuka Zoltán Városi Könyvtár információk

Az érdi könyvtár története

Érden, hasonlóan sok más településhez, főleg községhez, az 1950-es évek közepén, 1954-ben hozták létre a népkönyvtárat. A Wimpfen-kúria – akkor Tanácsháza – épületében, egy 20 m-es irodahelyiségben helyezték el a néhány ezer kötetes gyűjteményt, amely a kalot és az iartestülettől kapott pár száz kötettel indult. A lakosság száma ekkor 23 ezer fő volt, nagy része ingázó, a fővárosba járt dolgozni. Tekintettel a hatalmas területre, hamarosan könyvkölcsönző helyeket létesítettek a községben (Parkvárosban, Érdligeten, Vincellérben).
Az 1959-től már Községi Könyvtárként működő intézmény rendszeresen kapott anyagi támogatást a községi tanácstól, így a gyarapodásnak köszönhetően a helyiség egyre kisebbnek bizonyult. Első főállású könyvtárosa, Knap Vince, 1956-1961 között gyűjtötte és kölcsönözte a könyveket, esetenként kiállításokat, ankétokat szervezett. 1961-ben Bella Istvánné vette át a könyvtár vezetését. Az állomány ekkor 5100 kötet, az olvasók száma 985 fő, a kölcsönzött kötetek száma 36 ezer db volt. Egyre sürgetőbbé vált egy nagyobb, korszerűbb könyvtár kialakítása, hiszen a zsúfolt, kicsi helyiségben áttekinthetetlen volt az állomány, és nehézkes a jogszabályban is előírt feladatok – tanulási, művelődési, szórakozási igények – kielégítése. Érd várossá nyilvánításával (1979) a könyvtár helyzete is sokat javult, de ehhez az is szükséges volt, hogy a szakmai tevékenység is fellendüljön.

Fontos esemény volt a település életében, hogy az itt élő József Attila-díjas költő, műfordító, Csuka Zoltán 1976-ban saját könyvállományából, saját házában megalapította a Jószomszédság Könyvtárát. Így Érdligeten egy gazdag állományú, tágas olvasótérrel rendelkező fiókkönyvtár jött létre.

Városi könyvtár

A szakmai munka eredményessége, a dokumentumállomány növekedése, az olvasói létszám emelkedése magával hozta annak felismerését, hogy a továbblépés az adott körülmények között nem lehetséges: új épületre volt szükség. 1982-ben 350 m2-es alapterületen kapott helyet a felnőtt könyvtár, a feldolgozó és az igazgatói iroda, valamint egy étkezőkonyha. A földszinten tágas szabadpolcos könyvkiválasztó teret alakítottak ki, az innen nyíló helyiségben kapott helyet a helytörténeti gyűjtemény és az egyik raktár. Természetesen itt helyezték el az olvasói (szerzői, cím szerinti betűrendes, analitikus és sorozati) katalógusokat is.
A gyermekrészleg a régi épületben szép, nagy teret kapott. Szükség is volt rá, hiszen a hagyományos könyvkölcsönzésen túl helyet kell adnia különböző kulturális versenyeknek, csoport- és klubfoglalkozásoknak is. A feltételek javulása, a foglalkozások azt is eredményezték, hogy az alig 300-as olvasói létszám 2 év alatt 1000-re emelkedett.
1983-ban újabb átadásra került sor, a Tanácsházán (ma Magyar Földrajzi Múzeum) megnyitotta kapuit a zenei részleg, az audiovizuális dokumentumok egy része itt került elhelyezésre, a videokazetták csak később kerültek az állományába. Itt és a gyerekkönyvtárban is gyakran fogadnak csoportokat könyvtárismertető és tematikus, szabadidős foglalkozásokra.

Csuka Zoltán költő, irodalomszervező 1984-ben bekövetkezett halála után – kivárva a törvényben előírt időt – 1990-ben az érdi Városi Könyvtár felvette Csuka Zoltán nevét.

A könyvtári gyűjtemény összetétele 2004-re megfelelt az elvárásoknak. Kiemelten kezelik a helyismereti gyűjteményt, melynek bővítésére 1995 óta pályázatot írnak ki. A Kincstár anyagát állandóan frissítik, változtatják. Az Európai Uniós különgyűjtemény is valós igényeket elégít ki, bővítéséhez pályázati pénz állt és áll rendelkezésre.
Az állomány feltárása ma már teljes mértékben a Szikla programmal történik, ahogy a kölcsönzés is. Az integrált rendszer használata több olyan lehetőséget ad, melyre korábban nem, vagy csak nehezen volt mód (határidők, előjegyzés kérése, tartalmi tájékoztatás, különleges keresési módok, pl.: cím szórészletére lehet keresni).

Az 1954-től eltelt 50 év alatt a könyvtár az egy helyiségben működő könyvkölcsönző helyből korszerűnek tekinthető, információt és dokumentumot szolgáltató (különböző korosztályok igényeinek is megfelelő) művelődési, közösségi lehetőséget biztosító városi intézménnyé vált.

 

Forrás:  Csukalib.huFizetett hirdetés

Kapcsolódó

Logó
Napház Galéria és Csuka Zoltán Emlékszoba

Érd város neves művészének Csuka Zoltánnak az egykori lakóházában található a Napheg......

Még több Látnivaló Érden

Logó
Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália barokk kápolnája

Az 1734-ben dühöngő pestisjárvány idejében, a vallás és a hit erejét hívták segíts

Az egykori kastély maradványai (Fotó: Barbi Bellamy)
Szapáry-kastélyrom volt Sina-kastély

Érd-Ófaluban található néhány timpanonos oszlopdarab, amelyek egy közel félezredes mult...

Harangjáték

A 12 haragból álló harangjáték 45 különböző dalt játszik.

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 08

XVI. Budapesti Oldtimer Show
16. alkalommal kerül megrendezésre a budapesti Oldtimer Show.
Budapest

Aug 04

Budapesti sétahajó üdvözlő itallal
Gyönyörködj a kivilágított Budapesten egy hajóút során. Üdvözlőitallal várunk, ami ......
Budapest

Aug 04

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Programok a közelben

1 Budapesti sétahajó üdvözlő itallal

Gyönyörködj a kivilágított Budapesten egy hajóút során. Üdvözlőitallal várunk, ami ...

2 Rejtélyek Szobája

Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz...

Szállás a közelben

1 Termál Hotel Liget Érd

Miért utazna 130 km-t, ha 25 km-re is megtalálja ugyanazt? Budapesttől 25 km-re csend...

2 Romantika Hotel Érd

Szeretettel várja Önt és kedves családját, Budapest centrumától 18 km-re, a 7-es főútv...

3 Centrál Borház Étterem és Panzió Érd

Kedves Vendégünk! Igényesen kialakított vendéglőnk és fedett teraszunk minden igényt...

Shopping a közelben

1 Stop.Shop. Bevásárlóközpont

Az érdi Stop.Shop. 11.500 m2 alapterületen 650 ingyenes parkolóhellyel várja vendégeit.

2 Központi Gyógyszertár

Nyitva tartás: H-Szo: 7-20 Ügyelet: P-Szo: 20-08 V: Zárva

3 Szent György Gyógyszertár

Nyitva tartás: H-P: 8-19, Szo.: 8-15 Ügyelet: Cs: 20-7-ig

MegosztomLátnivaló kereső Érd

Partnereink
Facebook